skip to Main Content

Hastalarımızın merkezimize sormuş oldukları sık sorulan sorular…

Donasyon ve cinsiyet seçimi tedavilerinde herhangi bir sağlık güvencesinden yararlanmak mümkün mü?

Kıbrıs ‘ta malesef SGK veya başka özel bir sigorta şirketinden yararlanarak tedavi olmanız mümkün değildir.

 

Menopozdayım, çocuk sahibi olabilir miyim?

Sağlıklı bir rahme sahip olan her kadın çocuk sahibi olabilir. Menopozdan dolayı artık kendi yumurtalarınız ile çocuk sahibi olamasanız bile yumurta donasyonu tedavisiyle gebe kalıp çocuğunuzu kucağınıza alabilirsiniz.

Yumurta donasyonu tedavisinden elde edilen başarı % kaçtır?

Yumurta donasyonu tedavisinden elde edilen başarı tedavi olacak hastanın rahim yapısına ve içi gelişimine ve eşinin sperm kalitesine göre farklılık göstersede genel olarak % 70 başarı sağlanan bir tüp bebek uygulamasıdır.

Yumurta donasyonu tedavisi kaç gün sürmektedir?

Yumurta donasyonu için hasta Kıbrıs’a gelmeden önce 10-15 gün arası değişebilen ön tedavi almaktadır. Tedavinin Kırbıs süresi hastanın durumuna göre 5-7 gün sürmektedir.

Yumurta donasyonu tedavisinde donorler neye göre seçilmektedir?

Tedavi öncesi hastanın tüm fiziksel özellikleri ve kan grubu alınarak hastaya uygun donor tedavisi için belirlenmektedir. Donor olacak kişide doğurganlık, yaşının genç olması, tüm enfeksiyon ve genetik hastalık yönünden sağlıklı olması, üniversite mezunu olması, sigara ve alkol kullanmaması gibi başlıca kriterler değerlendirilmektedir.

Sperm donasyonu tedavisinde banka spermleri neye göre seçilmektedir?

Hastanın fiziksel özellikleri ve kan grubu dikkate alınarak banka spermi seçimi yapılmaktadır.

Cinsiyet seçimi tedavisi kesin sonuç verir mi?

Tüp bebek tedavisi ile beraber uygulanan PGT ile yapılan tarama sonucunda embriyolar tek-tek kromozomal olarak değerlendirildiğinden % 99.9 doğru sonuç alınmaktadır. Dolayısıyla elde edilecek gebelikte cinsiyet garanti altına alınabilmektedir.

Cinsiyet seçimi tedavisinde gebe kalmayı etkileyen faktörler nelerdir?

Hastanın yaşı, yumurta rezervi, yumurta kalitesi, sperm kalitesi, embriyo gelişimi, istenilen cinsiyette elde edilen embriyo sayısı ve kalitesi, rahim duvar kalınlığı başarıyı etkileyen başlıca fakörlerdir.

Cinsiyet seçimi tedavisi için ne kadar zaman Kıbrıs'ta kalmalıyım?

Tedaviniz için 7 gün ( 1 hafta ) Kıbrıs’ta kalmanız yeterlidir.

Tedavi sonrasında sonuç olumsuz ( Negatif ) olursa neler yapmalıyım?

Transfer sonrası 12 gün geçtikten sonra yapılan kan tahlil sonucunda gebelik çıkmamış ise doktorunuza danışarak kullanmakta olduğunuz ilaçların kullanımına son verilir ve normal adet kanamasının gelmesi beklenir.

Tedavi sonrasında gebelik oluşmadı, ikinci tedavi için ne kadar beklemeliyim?

İki tüp bebek tedavisi arasında hem psikolojik hemde hormonal yönden en az 2 ayın geçmesini uygun buluyoruz.

Tüp bebek tedavimden olumlu ( Pozitif ) sonuç aldım neler yapmalıyım?

Gebelik testinden olumlu sonuç aldıktan sonra sonucu doktorunuza mutlaka iletin. Kullanmakta oluğunu ilaçlara doktorunuzun önerdiği şekilde aynen devam edin.

Yumurta toplama işlemi (OPU) ne kadar zaman alır?

Yumurta toplama işleminin ne kadar süreceği yumurtalıklardaki follikül sayısına bağlıdır. Fakat ortalama 15-30 dakika sürmektedir. İşlem öncesi hazırlıklar ve işlem sonrasındaki dinlenme süreci hesaplanırsa işlem için en az 3 saatinizi ayırmanızı öneriyoruz.

Araba kullanmak, yürümek, işe gitmek gibi normal aktivitelerime ne zaman başlayabilirim?

Embriyo transferden iki gün sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz. Eğer işiniz çok stresli ve yorucu ise bu konuyu doktorunuzla konuşmanızı öneriyoruz.

Embriyo transferinden (ET) sonra ne zaman cinsel ilişkide bulunabiliriz?

Embriyo transfer (ET) işleminden sonra 12 gün süreyle yani gebelik testinin sonucunu alana kadar cinsel ilişkide bulunmamalısınız.

Embriyo Taransferi sonrasında ne kadar zaman istirahat etmeliyim?

Merkezimizde hastalarımızı embriyo transfer işleminden sonra 2 saat kendi merkezimizde dinlendirmekteyiz. Transfer sonrası bir-iki gün boyunca istirahat etmenizi öneriyoruz. İşlemden 1 gün sonra uçak veya araba yolculuğunun bir zararı yoktur.

Embriyo transferden sonra ne zaman banyo yapabilirim?

Embriyo transferden bir gün sonra ılık bir duş alabilirsiniz. Sıcak banyodan kaçınmanız tavsiye ediyoruz.

Başarısız bir denemeden sonra ne kadar zaman ara vermek gerekiyor?

Tüp Bebek tedavilerinde 2. deneme icin 2 ay ara vermek yeterlidir.  Daha uzun ara verilmesi ile daha kisa ara verilmesinin tedavinin başarısı üzerinde bir etkisi yoktur.  Önemli olan çiftin psikolojisi ve maddi-manevi ikinci tedaviye kendilerini hazır hessetmesidir.

Kök hücreden sperm elde edilebiliyor mu? Böyle bir uygulama var mı?

Kök hücreden henüz sperm elde edilemiyor. Olgunlaşmamış sperm hücrelerinin laboratuvarda olgunlaştırılması ile gebelik elde edilmesine çok çalışıldı ancak bu yöntemle dünyada çok az sayıda gebelik elde edilebildi.

Halen azospermik hastalara son umut olarak Mikro-TESE işlemi uygulanmaktadır. Mikro-TESE sonucunda spermatid elde edilebilirse mikroenjeksiyon ile dölleme yapılabilmekte ve aile kendi genetik yapısına ait çocuk sahibi olabilmektdir. Mikro-TESE işlemine rağmen sperm elde edilemeyen hastalara sadece sperm donasyonu veya sperm bankası tedavisi seçenek olarak verilebilmektedir.

40 yaşından sonra doğurganlık nasıl değişiyor?

Normal gebelikte veya tüp bebek tedavilerinde doğurganlığın yaşla birlikte azalacağı kabul edilir. 20’li ve 30’lu yaşlardaki kadınların doğal şartlarda bir aylık döngüde % 25-30 oranında gebe kalma şansları varken bu oran 40’lı yaşların başlarında % 5’e düşer. Üremeye yardımcı tedavilerde başarı oranını en fazla etkileyen faktör yaştır. Bunun nedenleri: İlerleyen yaşla birlikte kadınlardaki yumurtaların sayısı azalır ve kaliteleri bozulur. Kadının doğurganlık düzeyini kontrol edebilmek için adetinin üçüncü günü kan testi yapılarak FSH, LH, E2 ve AMH hormonlarının miktarlarına bakılabilir. Ayrıca Ultrasonografi ile kadının yumurtalıklarının kapasitesi hakkında değerlendirme yapılabilir.

Kıbrıs Tüp Bebek fiyatları nedir?

Kıbrıs Tüp bebek fiyatları merkezden merkeze değişmekle birlikte 2500  Euro ile 3500 Euro arasındadır.  Burada dikkat edilmesi gereken nokta bir çok merkez verdikleri fiyatta uygulama esnasında yapılan mecburi testleri, tedavi ön takibini, anesteziyi vs… başlangıçta söylemeyerek yanıltıcı olabilmektedir. Sonradan sürprizle karşılaşmamak için “tedavinin toplam maliyeti nedir?” diye sormakta fayda vardır. Ayrıca bu ücretlere ön tedavide kullanılan ilaçların da ekleneceğini unutmayın. İlaçların ücreti ise kullanılan ilaç doza ve ilacın tipine göre değişmektedir. İlaç maliyeti 1000 lira ile 3000 lira arasında olabilir. Ancak burada unutulmaması gereken en önemli nokta en pahalı tedavinin sonuç vermeyecek tedavi olduğudur. Bu nedenle tecrübesini kanıtlamış, en iyi tüp bebek merkezlerini seçmekte fayda vardır. Kıbrıs’daki En İyi Tüp Bebek Merkezi

Back To Top